Hamstring blessure

Acute hamstring blessure.

 

Sporten die vaak leiden tot een hamstringblessure zijn sprinten en sporten waarbij er een plotselinge versnelling is, zoals atletiek, voetbal, hockey en basketbal.
Een hamstringblessure kan ook optreden als gevolg van een directe klap of trap op de spier. Hamstring kneuzingen zijn verschillend van distorsies (verrekkingen) van de hamstrings, hoewel ze gelijkaardige symptomen kunnen veroorzaken.
Door hamstringblessures is er gemiddeld een verzuim van 15 wedstrijden en 90 dagen per seizoen door voetballers bij Engelse professionele clubs. De hamstringblessure is duidelijk een veel voorkomend probleem in het professionele voetbal. Daarbij komt bij dat de speler een vergrote kans heeft op nog een hamstringblessure in de toekomst.
Verder blijkt het risico het grootst te zijn tijdens wedstrijden en dan vooral aan het einde van elke helft.

Dit betekent dat spiervermoeidheid een mogelijke risicofactor voor een hamstringblessure is. Dit is ook te zien aan het feit dat middenvelders en spelers op het hoogste niveau tot de risicogroep behoren. Ook leeftijd lijkt een risicofactor te zijn.

Anatomie

 

De hamstrings zijn een 3-tal grote, krachtige spieren aan de achterkant van het dijbeen, die lopen van het bekken (zitknobbel) tot aan het scheenbeen en het kopje van het kuitbeen net onder de knie. De hamstrings hebben een belangrijke functie bij het strekken van de heup en buigen van de knie.
origo en insertie hamstrings                   spieren dorsale zijde rechter been

 

Wat is een distorsie van de hamstrings?

 

Een distorsie van de hamstrings is een scheur in de hamstring spiervezels. Bij minder ernstige distorsies, graad I, zijn de scheurtjes microscopisch. De spiervezels zijn in wezen te ver uitgerekt en soms kan een bloeding plaatsvinden binnen de spier. Bij graad II is er een gedeeltelijke scheuring van de spier. In ernstige gevallen, graad III letsels, is een hamstring spier volledig gescheurd.
Spierdistorsies en spierscheuren komen het meest voor als gevolg van een ‘excentrische kracht’. Wanneer dit gebeurt, probeert de spier zich samen te trekken, terwijl een andere kracht (de grond, een andere speler, enz.) de spier in de tegenovergestelde richting dwingt. Dit creëert een enorme kracht op de spier, en als de kracht sterk genoeg is, zullen de spiervezels scheuren. Scheuren en distorsies gebeuren meestal in het midden van de achterkant van het dijbeen, waar de spier overgaat in pees of bij de aanhechting van de hamstrings net onder de bil (aan het zitbeen).

Symptomen

 

De symptomen van een hamstrings distorsie zijn afhankelijk van de ernst van het letsel. Bij graad I kunnen de symptomen mild zijn en beperkt tot een beklemmend gevoel aan de achterzijde van de dij. Na 2 tot 8 dagen zijn deze klachten meestal geheel verdwenen. Bij graad III kan normaal lopen zo moeizaam zijn, dat krukken nodig zijn.
• Een plotselinge scherpe pijn aan de achterkant van het been, meest tijdens sprinten of bewegingen met hoge snelheid.
• Soms wordt een ‘pop’ gevoeld of gehoord.
• Pijn bij aanspannen van de spier tegen weerstand.
• Blauwe plekken: kleine scheurtjes in de spier veroorzaken bloedingen en daaropvolgend blauwe plekken. De blauwe plek begint aan de achterkant van de dij, en naarmate de tijd verstrijkt, zal de blauwe plek naar beneden gaan uitzakken onder de knie en soms tot in de voet.
• Zwelling: de ophoping van bloed uit de hamstringscheur veroorzaakt zwelling van de dij. Dit kan verdere spiercontractie moeilijk en pijnlijk maken. Het dragen van een drukkende bandage kan helpen bij de controle van de zwelling.
• Spasme: spierspasme is een veel voorkomend en pijnlijk symptoom van een hamstringblessure. Door het spiertrauma, zijn de signalen om samen te trekken gestoord en kan de spier juist steeds worden geprikkeld. Indien ernstig, kunnen spierverslappers helpen.
• Moeite om de spier aan te spannen: het buigen van de knie is vaak pijnlijk na een hamstring verrekking en kan zelfs voorkomen dat u normaal kunt lopen. Als u niet in staat bent om de hamstrings samen te trekken, kan de spier volledig gescheurd zijn.
• Soms is een deuk in de spier te voelen of zien.

Raadpleeg een arts als:

 

• U moeite heeft met lopen
• De pijn niet significant verbeterd is met rust
• U denkt dat u een complete hamstring scheur heeft

Röntgenfoto, MRI en ECHO

 

Op een röntgenfoto zijn zachte weefsels, zoals de hamstrings, niet zichtbaar. Röntgenfoto’s hebben dus geen zin.
Op een MRI en met echografie zijn betere beelden te maken van de hamstrings. Zij kunnen bloeduitstortingen of scheuren in de hamstrings aantonen. Een ECHO is daarbij dynamisch en eenvoudig uit te voeren.

Behandeling

 

Fysiotherapie is gericht op het verminderen van de zwelling en de pijn. Dit is per individu verschillend. De eerste 48 – 72 uur geld het RICE principe:
• Rust
• IJs
• Cold-packs
• Elevatie.
Soms zijn kortdurend ontstekingsremmers nodig.
Massage en zeer zeker fricties zijn uit den boze, omdat hierbij verkalkingen in de bloeduitstorting kunnen ontstaan. Circa 3 dagen na het ontstaan van de hamstring klachten kan er begonnen worden met rekoefeningen voor de hamstrings. Zodra de volledige bewegingsuitslag van de hamstring pijnvrij behaald kan worden, kan er worden gestart met cardiovasculaire training, fietsen of zwemmen. Afhankelijk van de ernst kan in dit stadium ook voorzichtig worden aangevangen met krachttraining.
Hierbij mag training van de rompstabiliteit niet ontbreken en moet ook gezorgd worden voor een goede krachtsbalans tussen de verschillende spieren van het bovenbeen. Pas zodra de kracht weer terug is gekeerd naar 90 tot 95% van de normale kracht, mag de sport weer hervat worden. In ernstige gevallen kan dit enkele maanden duren! Bedenk dat hernieuwde letsels bijzonder vaak voorkomen en vaak te wijten zijn aan te vroege sporthervatting. Hernieuwd letsel verlengd niet alleen het herstel, maar geeft ook een verhoogde kans is op blijvend letsel.
Onder het kopje: Downloads kunt u diverse oefeningen voor de hamstrings vinden.
In zeldzame gevallen, wanneer er een complete afscheuring is bij de zitknobbel of wanneer een flink stuk bot uit de zitknobbel is afgebroken, is chirurgie nodig. Over het algemeen worden alle andere graad I-III hamstring scheuren het beste zonder chirurgie behandeld, spierweefsel is nu eenmaal moeilijk te hechten.

Preventie

 

Excentrische spierkrachttraining op de goede manier uitgevoerd lijkt een goede preventieve maatregel te zijn tegen hamstringblessures in het huidige topvoetbal. Dit is bij hamstringrekken nog niet aangetoond in het professionele voetbal.

telefoon: 010-4755332